M?s?r Hükümeti bir zamanlar Kürtçe Radyo yay?n? yapmaya karar verince Kahire Büyükelçisi apar topar M?s?rl? yetkililere gidiyor ve bak?n orada neler konu?uluyor? Nuh Gönülta?'?n kö?e yaz?s? Ahmet Kaya'ya vatan haini diyenler, ?imdi ne diyeceksiniz?TRT'nin Kürtçe yay?nlara ba?lamas?ndan dolay? Kürtler aras?nda müthi? bir memnuniyet gözlüyorum.
Nas?l da seviniyorlar çocuklar gibi...
Kürtçe yay?ndan PKK ve onun siyasi uzant?lar? elbette memnun olmaz.
Memnuniyetsizler
TRT ?E?'e
"Korucu TV" diyorlarm??.
Desinler. Hiç önemli de?il.
At?lan ad?m çok geç kalm?? olmakla birlikte, bundan sonra yap?labilecekler için müthi? bir ad?m.
Bu ad?m, devletin inkarc? Kürt Politikas?nda müthi? bir k?r?lma noktas?. Bundan sonra bu noktaya nas?l gelindi tart??mas?n?n hiçbir anlam? yok. Ama birkaç noktay? hat?rlamakta hatta unutmamakta fayda var. Kürtçe yay?na geçmenin anlam? daha önce sözde kalan
"Kürt realitesini tan?yoruz" sözlerinin fiiliyata geçirilmi? hali olmas?d?r.
Türkiye bu noktalara
"Türkiye'de Kürt yoktur" dan geldi.
Kürt yoktur da
"Ben Kürt'üm, biz Kürt'üz" diyen bu kadar adam nereden ç?kt??
Ay'dan m? geldiler, Mars'dan m? indiler. Aç?klayamad?lar, sürekli inkar ettiler.
Ba?tan beri hep söylüyoruz,
"B?rak?n Kürtler kendi türkülerini söylesinler" diyoruz.
Ne oldu ?imdi, söylüyorlar i?te, hem de devletin kanal?nda. Baz?lar?n?n rengini solduran bu geli?me ezici ço?unlu?un takdirini kazanm??t?r.
Önceki ak?am ATV'de
?brahim Tatl?ses'in program?n? izlediniz mi?
?zleyenler Tatl?ses'in Kürtçe yay?na geçilmesinden dolay? duydu?u mutlulu?u hem yüzünden okuyabildiler hem de hissettiler.
Ben öyle hissettim ki, dünyan?n en nadir seslerinden biri olan ?brahim Tatl?ses çok mutlu olmu? bu ad?m?n at?lmas?ndan.
Bunu da hissettiriyordu.
?bo daha önce pek bu tip kanallarda türküleri Kürtçe okumazd?.
?zleyicilerden gelen bir Kürtçe türkü talebini de an?nda yerine getirdi.
Ag?r kêtyê d?llêm?n/ xew nakêwê çavêm?n/ ç?mma t?jm?n dur kêti /bêjê ronya çavêmin/r?ndam?n, gevram?n /çên salêl hefyatêmmê /
vêlê çên salêl bêndatême...
Ate? dü?tü gönlüme/ uyku girmez gözüme/ niye bana uzaks?n/söyle gözümün nuru / güzelim, beyaz yüzlüm /kaç y?ld?r pe?indeyim/
vallahi kaç y?ld?r yolunday?m/ o nas?l inlemek, s?zlamak/ yürek yand?, kar getir /sen Allah'?n a?k?na /beni deli sanma...
Ne güzel sözleri varm?? bu türkünün. ?bo da ne güzel söylüyor. A?z?na sa?l?k, yüre?ine sa?l?k ?mparator.
Rahmetli Turgut Özal Türkiye'de Kürtçe televizyon kurulmas?ndan söz etti?i zaman daha ortalarda PKK'n?n yay?n organ? Roj TV yoktu. Rahmetli bu ad?m? atacakt?. Bu ad?m? atman?n yollar?n? ar?yordu. Fakat
bu ad?m?n at?lmas?n? Mesut Y?lmaz engelledi. Engelledi de ne oldu. Türkiye 20 y?l sonra att? bu ad?m?!
Do?al olan?, olmas? gerekeni hiç kimse sonsuza kadar engelleyemez. Mahir Kaynak Sovyetler Birli?i da??ld???nda ?öyle demi?ti:
"Bunca y?ld?r komünist kovalad?k. ?imdi Rusya y?k?ld?, bütün yapt?klar?m?z bo? i?lermi?..." ?imdi ayn? ?ey Kürtçe konu?tu?u için takibata u?rayan, cezaya çarpt?r?lanlar için de söylenebilir.
Rahmetli
Ahmet Kaya... ?yi adamd?. Allah Rahmet eylesin.
Kürtçe Klip yapmak istedi?ini söyledi?inde birkaç kendini bilmez sanatç? bozuntusunun tepkisi ile kar??lanm??t?. Yüzüne çatal f?rlat?lm??t?. Ondan sonraki geli?meler onu Türkiye'yi terk etmek zorunda b?rakm??t?.
Ne oldu ?imdi. Bütün o yarg?lamalar, bütün o takibatlar, bütün o öfkeler kinler ne oldu?
Önceki günkü
Zaman'da Ahmet Kaya'n?n e?i
Gülten Kaya ile konu?mu?lar. O bu ad?ma pek sevinemedi?ini söylüyor.
Anl?yorum tabi.
Elbette kolay de?il. S?rf Kürtçe klip yapaca??n? söyledi?i için bir insan?n vatan?ndan edilmesinden sonra at?lan ad?ma elbette sevinmek pek kolay olmuyor. Ama... Genellikle sevinenleri görüyorum, onlarla seviniyorum. T?pk? Kürtçe yasa?? yüzünden ceza çektirilenlere üzüldü?üm gibi...
Bir dostum anlatm??t?:
M?s?r Hükümeti bir zamanlar Kürtçe Radyo yay?n? yapmaya karar verince Kahire Büyükelçisi apar topar M?s?rl? yetkililere gidiyor ve Türkiye'nin Kürtçe yay?ndan rahats?zl???n? dile getiriyor. Bunun üzerine M?s?rl? yetkili
"Türkiye'de Kürt var m??" diye soruyor. Büyükelçimiz
"Yok" diye cevap verince M?s?rl? yetkili
"Madem yok, rahats?z olman?z için de bir sepep yok" diyor.
??te böyle... Bu son cümlelerde bu ça?da hâlâ yasakç?l??? savunanlara kapak olsun!
(Bugün)
ngonultas@bugun.com.tr