Kalbi koruyor
BADEM: Her
gün, bir çay fincanın yarısını dolduracak miktarda, yani 30
gram
badem yemeyi ihmal etmeyin. Omega-3 asitli yağları açısından
oldukça zengin bir besin olan badem, kandaki kötü kolesterol (LDL)
oranını
yüzde 4.4 oranında düşürüyor. Badem böylece damar
tıkanıklıklarını
önleyerek, dolaşım sisteminin düzenli olarak
çalışmasını sağlıyor;
kalbi koruyor.
Diyabeti önlüyor
KAHVE:
Günde iki fincan kahve, özellikle orta yaşlardan sonra görülen
Parkinson
ve Tip-2 diyabete karşı vücudu koruyor. Kahvede bulunan
kafein maddesi, diyabete yakalanma riskini yüzde 35 azaltıyor. Ayrıca
ağrı
kesici özelliği de bulunuyor. Ancak kahveyi mutlaka kalsiyum
deposu
olan sütle için. Böylece kafeinin kemikleri zayıflatmasını
engellemiş
olursunuz.
Sinirleri rahatlatıyor
TARÇIN: Her
yemekten sonra içinde bir miktar tarçın bulunan bir tatlı
yemeyi
unutmayın. Tatlı yemek istemiyorsanız, küçük bir çay kaşığı
dolusu tarçını doğrudan suya ekleyerek içebilirsiniz. Tarçın kan
şekerini
düzenliyor, ayrıca sinir sistemini rahatlatıyor. Öte yandan
köri
baharatının içinde bulunan Tumerik adlı maddenin eklem iltihabını
ve
romatizmayı önlediğini unutmayın.
Patatesi haşlayın
PATATES:
Antioksidanlar yönünden çok zengin. Amerikan Tarım Dairesi'ne
göre en
yararlı 100 besinler arasında 17. sırada yer alıyor. Akciğer
kanseri, diyabet ve kalp krizine karşı koruyor. Ancak patatesi
kızartmak
yerine, yağsız bir şekilde haşladıktan veya fırında
pişirdikten
sonra yemeyi tercih edin.
Kaslar için faydalı
SEBZE
ÇORBASI: Doyurucu ancak kalorisiz bir yiyecek olduğu için
özellikle
kilo vermek isteyenlerin bir numaralı tercihi. Ayrıca,
özellikle sebze çorbası sodyum bakımından zengin. Bir kase sebze
çorbasında
500 miligram sodyum bulunuyor. Sodyum, sinir sistemi ve
kasların
düzenli olarak çalışmasını sağlıyor. Ayrıca vücuttaki sıvı
miktarının
dengesini düzenliyor. Ancak günde 1500 miligramdan fazla
sodyum tansiyon ve kalp rahatsızlıkları konusunda tam bir ters etki
yaratıyor.
Kansere karşı birebir
ZEYTİNYAĞI:
Zeytinyağı kanser riskini azaltıyor. Günde 25 ml. zeytinyağı
alanların
idrarlarında, hücrelere zarar veren "8oxodG" adlı maddenin
seviyesinin azaldığını ortaya çıkardı. Zeytinyağı kanserin yanı sıra
iyi
kolesterol (HDL) oranın artmasını sağlayarak kalbi koruyor, 1
çorba
kaşığı zeytin yağında 120 kalori bulunuyor. Bu nedenle günde 6
çorba
kaşığını geçmeyin.
Kanseri engelliyor
ÇAY: Siyah veya yeşil olsun, çayın her türü kanser riskinin
azaltılmasında
etkili bir rol oynuyor. Çay, kadınlarda rahim kanserine
yakalanma riskini yüzde 50 azaltıyor. Göğüs kanseri içinse bu oran
yüzde
60'a kadar çıkıyor. Çay ayrıca Alzheimer ve kalp krizine karşı
vücudu
koruyor.