Ruh HaLi : Hangi ülkedensiniz : Mesaj Sayısı : 1060 Teşekkür Sayısı : 1847 Kayıt tarihi : 01/11/08
Konu: SİVAS KÖFTESİ Cuma Kas. 14, 2008 12:12 am
Sivas Köftesi’nin namıni bilmeyen yoktur. Kendine has lezzeti ve doyurucu özelliğinin yani sira, il dişindan misafiri gelenlerin büyük bir gururla ikram ettiği Sivas Köftesi’ni böylesine özel kilan şey nedir. İşte bu sorunun cevabı.
Sivas Köftesi'nin namını artık bilmeyen yok. Kendine has lezzeti ve doyurucu özelliği ile sadece Sivaslıların değil Sivas dışından gelen misafirlerinde büyük bir beğeni ile yediği Sivas Köftesi'ni böylesine özel kılan şey nedir? Tamamen doğal ortamda beslenen sığır etinin, kaburga, but, kürek kısmı ile koyunun but kısmından elde edilen karkas et, sinir, damar ve zarlarından ayıklandıktan sonra belirli aşamalardan geçirilerek kıyma haline getirilir. Homojen hale gelmiş karışım 25 gram ağırlığında dilimlenir. Avuç içerisinde şekil verilerek yarım santimetre kalınlığında, 6-7 santimetre çapında oval bir görüntü oluşturulur. Köfteyi hazırlamanın en büyük özelliği ise avuç içinde kalınlığın ve büyüklüğünün dengeli olarak ovalleştirilmesidir. Dengeli ovalleştirme pişmenin önemli şartıdır. Ovalleştirme esnasında el suya batırılır. Ancak elde kalacak su miktarı gayet az olmalıdır. Su çok olursa et dağılır ve köftenin görüntüsü bozulur. Porsiyonunda 7 köfte bulunan Sivas Köftesi'nde porsiyon gramı 175’in altına düşmez.Kısaca böyle hazırlanan Sivas Köftesi'ni, Sivas halkına sorduk. Köftemizin üzerine ızgara türü tanımayız diyen vatandaşlar, net bir şekilde Sivas Köftesi'nden başka bir köfte yemem diyor.