Ruh HaLi : Hangi ülkedensiniz : Mesaj Sayısı : 1060 Teşekkür Sayısı : 1847 Kayıt tarihi : 01/11/08
Konu: Afiyet Olsun 'Keşkek' Ptsi Kas. 30, 2009 7:51 am
Keşkeğin yapılmasının başlı başına bir adet ve usulü vardır. Düğün öncesinde erkekler toplanır, davul eşliğinde köy meydanında büyük dibekte özel tokmaklarla vurularak dövülür. Keşkek aşurelik buğdaydan yapılır.
Malzemeler
300 gr. aşurelik buğday, 1 adet koyun boynu, 2 baş iri soğan, 3 çorba kaşığı tereyağı, tuz, kırmızıbiber. Yapılışı
Boyun, üzerini örtecek kadar su ile kaynatılır. Kaynamaya başlarken ocaktan alınıp soğuk su ile yıkanıp tekrar bol su ile düdüklüde haşlanır. Buğday geceden suda ıslatılıp bekletilir. Sonra yıkanıp tencerede haşlanır. Başka bir tencereye 2 kaşık yağ koyup eritilir. İnce kıyılan soğanlar eriyen yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kırmızıbiberi de ilave ederek kaynamakta olan buğdayların içine atılır. Et suyunu da katıp 2 saat kadar ağır ateşte kaynatılır. Haşlanan etler ince olarak didiklenerek buğdayın içine katılır. Ağır ateş üzerinde hem pişirip hem de bir havan tokmağı ile macun haline gelinceye kadar dövülür. Püreden daha sulu bir kıvamda tabaklara boşaltıp üzerine kızdırılmış tereyağı ile servis yapılır.