35 Yaşını Geçtiyseniz Dikkat!
Fakat 35 yaşı aştınız diye şişmanlamak kaderiniz olmamalı. İşte dikkat etmeniz gerekenler:
-
Kahvaltıdan vazgeçmeyin: Kahvaltı, insan yaşamı süresince günün en
önemli öğünüdür. Çünkü metabolizmanın gün içinde düzgün çalışması
kahvaltı öğününe bağlıdır. Siz siz olun, doğum gününde üflediğiniz mum
sayısı arttıkça, kahvaltıya verdiğiniz önemi de arttırın.
-
Yemek kitaplarınızı değiştirin: Yaşa bağlı günlük harcadığınız kalori
miktarı azaldığından ötürü, besinlerden aldığınız günlük enerjiyi de
azaltmanız gerekir. Bu nedenle, eskiden kullandığınız bol yağlı ve
soslu yemek tarifleri içeren yemek kitaplarınızı rafa kaldırın ve
kendinize düşük kalorili tarifler kitabı edinin.
-
Misafirlerinizi farklı ağırlamayı öğrenin: Kabul günlerinizde,
kutlamalarınızda ve diğer özel günlerde hazırladığınız geleneksel
lezzetleri hafifletmenin vakti geldi. Tatlı yaparken şeker yerine
tatlandırıcı kullanmaya, börek yaparken beyaz un ile tam tahıl unlarını
karıştırmaya başlayın. Salatalar ve meyveler sofranızın başköşesinde
yer alsın.
- İçecek tercihlerinize dikkat edin: İçeceklerden
gelen boş kaloriler, kilo almanızı kolaylaştırabilir. Bu nedenle
seçimlerinizde dikkatli olmaya özen gösterin. Şekerli ve gazlı
içecekler yerine; doğal maden suyuna, doğal bitki çaylarına ve şekersiz
içeceklere yönelin. Fakat herşeyin fazlasının zarar olduğunu aklınızdan
çıkarmayın.
- Kaslarınızı koruyun: 35 yaş sonrasında kilo
koruma konusunda en büyük destekçileriniz kaslarınız olacaktır. Düzenli
egzersiz ile kas miktarınızı arttırarak metabolizmanızı
hızlandırabilir, günlük enerji harcamanızı arttırdığınızdan ötürü daha
çok besin tüketme hakkını kazanabilirsiniz.
- Süt ürünlerinde
light olanları tercih etmeye başlayın: Light süt ürünleri, hem daha az
kalori ve doymuş yağ almanızı sağlayacak hem de içerdiği yüksek
kalsiyum ile kemik yapınızı korumaya devam edecektir.
-
Çorbalardan yararlanın: Çorbaların doygunluk hissini arttırdığı ve
uzattığı kanıtlanmış bir bilimsel gerçektir. Sizde öğlen ve akşam
yemeklerinize bir kase çorba ile başlayarak, kilo koruma yolunda etkin
bir adım atabilirsiniz.
- Ara öğünlerde protein tüketin:
Protein, metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Ara öğünlerde
proteinli besinler tüketmek, günlük harcadığınız enerjiyi arttırmakta
size yardımcı olacaktır. Küçük atıştırmalarınızda bir avuç kuruyemişe,
1 bardak süt veya ayrana veya 1-2 dilim peynire yer açın.
-
Uyku sürenize dikkat edin: Günde en az 6 saat düzenli uyumaya özen
gösterin. Günlük uyku süresine ve kalitesine dikkat etmeyenlerin daha
kolay kilo aldıkları bilinmektedir.
- Eşinizin size ayak
uydurmasını sağlayın: Yapılan bilimsel çalışmalar, eşleri ile birlikte
diyet yapanların daha başarılı olduklarını göstermektedir. Bu nedenle
sizde eşinizin size ayak uydurmasını sağlayın. Böylelikle beraber
sağlıklı kalın.
- Farklı pişirme yöntemlerinden zevk almayı
öğrenin: Bu güne kadar kızartma tencereniz mutfağın baş köşesinde
durmuş olabilir. Artık onu emekliye ayırma zamanı geldi. Buharda
pişiricinizi ve dumansız ızgaranızı kolay ulaşabileceğiniz bir yere
çıkarmayı unutmayın.
- Her yaşın ayrı güzelliği olduğunu
unutmayın: Mumlarınızın sayısı ne kadar çoğalırsa çoğalsın, yaşınız ile
mutlu olmayı öğrenin. Kilonuz birkaç birim artmış olabilir, sonuçta
yaşınıza göre sağlıklı kilonuzu korumak önemlidir. Kiloyu takıntı
haline getirmek yerine, yaşam tarzınızı yaşınıza adapte etmeyi tercih
edin.
GENÇ KALMANIZI SAĞLAYACAK SALATA TARİFLERİ
- 1.
gün: Atom marul, portakal dilimleri ve kurutulmuş meyveler: Doğranmış
atom marullarını dilimlenmiş tatlı portakal dilimleri ve kurutulmuş
meyveler (örneğin doğranmış kuru kayısı, kuru incir ve kuru kiraz
taneleri) ile süsleyin.
- 2. gün: Çengelköy salatalığı, elma,
Çedar peyniri: Küp şeklinde doğranmış salatalıkları, küp doğranmış elma
dilimleri ile karıştırın ve üzerine rendelenmiş Çedar peyniri ilave
edin.
- 3. gün: Kıvırcık, bebe mısır ve rendelenmiş havuç:
Doğranmış kıvırcık ile rendelenmiş havucu karıştırın ve salatayı bebe
mısırlar ile süsleyin.
- 4. gün: Haşlanmış makarna, dereotu,
maydanoz, havuç, yoğurt: İnce ince doğranmış dereotu ve maydanozu
yoğurt ile karıştırın. Rendelenmiş havucu haşlanmış makarna ile
karıştırıp, salata sosunu üzerine ilave edin.
- 5. gün:
Kıvırcık, cherry domates, haşlanmış nohut: Doğranmış kıvırcıkları, dört
parçaya ayırdığınız cherry domateslerle ve önceden haşladığınız nohut
ile karıştırın.
- 6. gün: Atom marul, kaşar peynir, mısır
taneleri: Doğranmış atom marulun üzerine mısır taneleri ve rendelenmiş
kaşar peyniri ilave edin.
- 7. gün: Atom marul, kıvırcık,
haşlanmış yeşil mercimek, salatalık, domates, havuç: Doğranmış atom
marul ve kıvırcığı küp doğranmış salatalık ve domatesle karıştırın.
Üzerine rendelenmiş havuç ve haşlanmış yeşil mercimek ilave edin.